Descoperiți minunile naturii

Predeluț

Predeluțul este situat la poalele masivului Piatra Craiului (loc declarat parc national din 1990) la o altitudine de 1000 m. Oamenii de aici continuă să practice îndeletniciri străvechi cum ar fi: păstoritul, prelucrarea lemnului, țesutul sau producția de brânzeturi afumate. Situat în imediata apropiere a Branului, zona impresionează ochiul vizitatorului prin frumusețea și sălbăticia peisajului său adesea asemuit imaginilor montane din ilustratele elvețiene.

Drumeții în împrejurimi “Dintre trasee turistice puteți alege:

  • Predeluț-Zărnești-Prăpăstii-Măgura-Predeluț; durata 4-5 ore
  • Predeluț-Cheia-Drumul Carului-Șirnea-Peștera-Predeluț; durata 4-5 ore -Predeluț-Zărnești-Refugiul Dianei-Padina Închisă-Creasta nordică-Cabana Curmătura-Zărnești-Predeluț; durata 8-9 ore
  • Predeluț-Plaiul Foii-La Lanțuri-Vârful La Om-Peștera-Peștera cu lilieci-Predeluț; durata 9-10 ore
  • Predeluț-Fundata-Fundățica-Dealul Sasului-Predeluț; durata 4-5 ore
  • Predeluț-Bran-Șimon-Cabana Peștera – retur Predeluț; durata 14-15 ore
  • Predeluț-Moeciu de Jos-Cheile Grădiștei-Moeciu de Sus-Poiana Gutan – retur Predeluț; durata 7-8 ore

Activităţi în aer liber

Plimbările în natură sunt un minunat prilej pentru a face cure cu aerul curat de la munte.
De neuitat pot fi plimbările călare sau cu căruța la poalele munţilor împăduriţi (prin pădure).

Punctele turistice de vizitat

Posibilități variate de petrecere a timpului liber prin vizite la punctele turistice/monumentele importante ale zonei:

Castelul Bran

castelbran1

Castelul Bran, este situat la 900m de Predeluț și este cunoscut ca o fortăreață-castel cunoscută drept Castelul lui Dracula. Prima fortificație a fost construită din lemn de Cavalerii Teutoni. Mai târziu a fost stăpnit de saxoni și folosit în scop de protecție a centrului comercial Brașov. În 1370 fortăreața Branului era folosită împotriva năvălitorilor turci și a rămas în timp ca un zid de aparare împotriva invaziilor.
În prezent este muzeu de artă medievală.

Cetatea Râșnov

cetatea-rasnov2

Cetatea este ușor de observat de cei ce străbat această parte a Țării Bârsei. Se presupune că în acest loc se găsea o cetate tărănească chiar înainte de venirea teutonilor. Ansamblu fortificat și bine organizat, cetatea a rezistat năvălirilor. Vulnerabilitatea sa era lipsa unei surse de apă, fapt cea dus la asedierea ei de către oastea pricipelui Gabriel Bathory. Pentru ca setea să nu-i mai îngenuncheze pe localnici s-a construit o fântână cu adâncimea de 146 de metri pentru care meșteri sași au săpat nu mai puțin de 17 ani.

Poiana Brașov

poiana-brasov

Poiana Brașov este o stațiune de odihnă și tratament, cu sezon permanent, aflată la o altitudine de 1030m și situată la o distanță de 38km de Predeluț.
Clima montană este tonifiantă, cu o medie a temperaturii de 5 grade C. Stratul de zăpadă durează cca. 120 de zile pe an. Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din România și, totodată, un important centru turistic internațional. Ea dispune de 12 pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate (o pârtie olimpică, 3 pârtii pentru coborâre și slalom uriaș, o pârtie pentru slalom special, 2 trambuline) terenuri de sport (pentru tenis, minigolf, handbal, basket), un lac, teleferic, skilift, bazine acoperite, saune, săli de gimnastică, discoteci, baruri și restaurante.”

Poiana Narciselor

poiana-narciselor

Poiana Narciselor este declarată rezervație naturală și e singurul loc din Europa unde narcisele cresc natural pe o suprafață foarte întinsă. Se găsește la 54km de Predeluț.

Turul oraşului Braşov

piata-sfatului-brasov

Străzile pavate din centrul istoric, pline cu magazine, restaurante, baruri şi cafenele în aer liber, se întâlnesc în Piaţa Sfatului, străjuită de turnul Casei Sfatului, actualul Muzeu Judeţean de Istorie, şi de Biserica Neagră, unul dintre vechile simboluri ale oraşului. La marginea orașului, Muntele Tâmpa domină peisajul cu crestele sale împădurite care oferă o captivantă privelişte asupra Brașovului.

Biserica Neagră

biserica-neagra-brasov

Biserica Neagră are renumele de cel mai mare monument gotic din sud-estul Europei. Zidurile sale groase, înnegrite de un puternic incendiu din secolul al XVII-lea, mai răsună încă de concertele orgii berlineze Buchholz. Uriașul instrument cu 4000 de tuburi, dar și colecţia impresionantă de 120 de covoare turceşti domină interiorul bisericii luterane devenită una dintre atracțiile oraşului.

Muntele Tâmpa

tampa-bv

Muntele unde a fost ridicată prima cetate de apărare a oraşului poartă acum pe crestele sale o siglă cu numele Brașovului. Plimbarea cu telecabina până deasupra orașului, pe culmea Muntelui Tâmpa, oferă o priveliște spectaculoasă a întregului oraș.
Muzeul Primei Şcoli Româneşti “Vizitatorii pot admira colecţia unică de cărţi şcolare din secolul al XV-lea, o biblie rusească tipărită cu un secol mai târziu şi steagul de la ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand al României în 1922.

Catedrala Sf. Nicolae

Biserica construită mai întâi din lemn în 1392 şi ridicată la începutul secolului al XVI-lea în piatră de prințul valah Neagoie Basarab a fost redecorată câteva secole mai târziu într-un frumos stil bizantin. Interiorul se remarcă prin frescele cu ultima familie regală a României şi minunata colecţie de icoane vechi.

Sinaia

romania-peles-castle-sinaia

Sinaia – numită Perla a Carpaților – situată la 48km de Predeluț, are ca obiectiv turistic principal Castelul Peleș, un magnific palat construit ca reședință de vară de primul rege al României Carol I.
Castelul a fost ridicat începind cu 1875 în stil renascentist german și a fost primul castel din Europa dotat cu centrală termică și sistem electric.
În prezent este muzeu de artă.

Predeal

predeal

Predealul, stațiune situată la 28km de Predeluț la o altitudine de 1040m, este orașul situat la cea mai mare altitudine din România. Destul de înalt ca să păstreze zapadă un sezon îndelungat, Predealul este ca un magnet pentru schiori și are o școală de ski cu tradiție de peste 100 de ani .

Cetatea Prejmer

cetatea-prejmer

Cetatea Prejmer face parte din monumentele protejate de UNESCO și este atestată documentar din anul 1240. Situată la 41 km de Predeluț, reprezintă cea mai importantă biserică fortificată din Transilvania.
Acest edifiu construit în forma de cruce, în stil gotic, este înconjurat de ziduri cu o înălțime de 12 m. În interiorul acestui perimetru, construcțiile sprijinite de zidul de incintă erau construite cu 3 sau 4 etaje. Împărțite în 60 de compartimente (prevăzute cu beciuri și cu 260 de hambare) localnicii le foloseau în timpul invaziilor pentru a se refugia și pentru a-și depozita bunurile.